stichting creative city lab

Oude truien omtoveren tot fashionable designer sweaters en daarmee de afvalberg van textiel in Nederland verminderen. Dat is het concept van Wool², een project van de Stichting Creative City Lab. De directe aanleiding was het instorten van de textielfabriek in Bangladesh twee jaar geleden.  Deze ramp geeft de problematiek van de modewereld weer. Het brengt de intransparantie van de keten voor het voetlicht en maakt duidelijk dat dit leidt tot kleding aanschaf voor lage prijzen. Vaak belanden kledingstukken na enkele seizoenen in de vuilnisbak. Veel mensen weten niet dat je kleding naar een textielbak kunt brengen, óók als er ergens een gaatje zit. 
Er is veel dierenleed in de wolindustrie, dat moet aangepakt worden. De betere wolsoorten komen veelal van ver en vaak worden er grote aantallen schapen tegelijkertijd gehouden. In schapenpoep zit methaan en dat draagt bij aan het broeikaseffect. 
Wol brengt aan het begin van de productie grote lasten met zich mee als het gaat om CO2-uitstoot, gebruik van chemicaliën en water. Juist daarom is het recyclen van wol zo waardevol; dan hoef je het niet continue opnieuw te produceren. Het voordeel van wol is dat het – in vergelijking met bijvoorbeeld katoen – lange vezels heeft, waardoor het beter te recyclen is. Het doel is om oude wol in Nederland in te zamelen die anders zou worden weggegooid en verbrand, de vezels in verschillende textiel gerelateerde eindproducten te verwerken en kennis te ontwikkelen over design for recycling. En daarmee circulaire textiel op de kaart te zetten.

Geen opmerkingen: