expositie mixed media kunst & duurzaamheid


Ida Broekhart: 'De Schreeuw'
foto: Tina Ionescu


Het fraai gelegen Douanehuisje met uitzicht op het Scheur herbergt in de maand mei de kunstenaars 

Ida Broekhart en Jannie van Essen.

In hun mixed media kunstwerken maken beide kunstenaars een knipoog naar duurzaamheid. Zij hergebruiken allerlei materialen in hun kleurrijke borduurwerk, mixed media textielwerk, soft sculptures én draagbare kunst.

Ida Broekhart is geboren in Maassluis; ze volgde o.a. de opleiding aan de ABK Psychopolis in den Haag. Ida gaf jarenlang les in het middelbare beroepsonderwijs, was actief bij de Kunstroute Kralingen/Crooswijk Rotterdam en is lid van de kunstenaarsvereniging Krimpener Kunstwaard. Op haar blog www.idabroekhart.blogspot.com deelt ze haar visie op de ontwikkelingen over duurzaamheid, mixed media textielkunst en feminisme. Haar kunstwerken zijn gepubliceerd in zowel Nederlandse als Engelstalige media en werden tentoongesteld in binnen- en buitenland. Met haar kunstwerken wil ze aandacht vestigen op de intergenerationele balans. Broekhart werkt veelal met (industrieel) afval, dat ze verwerkt in haar objecten. Daarnaast focust ze op het thema vrijheid en dit in het bijzonder voor vrouwen. Parallel aan deze expositie wordt vanaf 11 mei t/m 4 augustus ook werk van Broekhart tentoongesteld in Museum Maassluis, Zuiddijk 16-18. Officiële opening op zaterdag 11 mei om 11.00 uur. 

Textielwerk Jannie van Essen
foto: Max van Essen
Jannie van Essen woont en werkt in Schoonhoven. Zij volgde in de zestiger jaren aan de ABK Rotterdam de opleiding Decoratieve- en Nijverheidskunst. Jannie, een veelzijdig kunstenaar, heeft een affiniteit met textiele kunst en werkt veelal met gebruikte stoffen en garens. Zij was werkzaam bij de gemeente Rotterdam, geeft workshops en cureert exposities. Van Essen is actief bij de kunstenaarsverenigingen Krimpener Kunstwaard en de Firma van Drie in Gouda. Jannie schept in haar werk met kleur een eigen, soms dromerige, wereld die voor haar vrijheid en ruimte symboliseert. Vogels en luchten bevolken die vaak, maar ook denkbeeldige figuren. Zij wil de toeschouwer meenemen in deze wereld, waarin zij zich vrij voelt als de vogels en zich mee laat drijven met de wolken. Ook Van Essen heeft werk in een parallelle expositie hangen, vanaf 8 mei t/m 23 juni in De Hoge Vierschaar aan de Stadhuisstraat te Schoonhoven. Officiële opening is 10 mei 19.30 uur. Meer informatie op www.schilderenmetstof.nl

De expositie wordt officieel geopend door Nadîja Roza Broekhart, theatermaker & oprichter van Hipsick Unusual Theatre en directeur cultureel platform Roodkapje Rotterdam. Tevens is er een optreden van Hanneke Leroux, stadsdichter van Gouda van 2016-2018. In dat kader schreef Leroux de dichtbundel ‘Stadsberichten’.

De expositie is vanaf zaterdag 4 mei tot en met zondag 2 juni 2019 te bezichtigen. Entree is gratis. De openingstijden zijn op woensdag, zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur. Er is altijd een kunstenaar tijdens de openingsuren aanwezig. De expositie in het Douanehuisje aan de  Govert van Wijnkade 52, Maassluis, Zuid Holland is een initiatief van de Culturele Raad Maassluis.

Geen opmerkingen: